Glasliefjes zijn liefjes gemaakt van glas, zo simpel is dat. En wat heeft dat met zingen te maken? Nou, alles. Door mijn achtergrond als zangeres zitten er veel liederen in mijn rugzak, kleine goudmijntjes aan ideeën. Ze kloppen met regelmaat aan mijn deur, schieten me te binnen. Daarna wordt het vaak stil en pruttelen de ideeën verder. Pas na een tijdje neem ik besluiten en ga op weg. En dan nemen ze al boetserend diverse afslagen.

In dit geval was het startpunt een lied van Hugo Wolff dat me inspireerde. "O wär dein Haus, durchsichtig wie ein Glas" op tekst van Paul Heyse. Het is een prachtig miniatuurtje uit het Italiënisches Liederbuch en ik heb het altijd graag gezongen. Het gaat over kwetsbaarheid en de pianobegeleiding is breekbaar als glas. Het spreekt het verlangen uit de ander te kunnen bereiken. Eigenlijk is het vooral een gezongen wens: Oh, was jouw huis maar van glas! Dan kon ik bij je naar binnen kijken, zonder weerstand, zonder belemmeringen. "Dann seh ich drinnen dich, ohn Unterlass. Wie blickt ich dann nach dir, mit ganzer Seele!".

Aanvankelijk was ik allerlei huisjes aan het bouwen. Experimenteerde met vorm en transparantie. Wilde daarin een klein figuurtje plaatsen. Solitair, introvert, gesloten. De huisjes zelf moesten transparant worden. Maar nee, dat idee werd het toch niet. Te letterlijk. De huisjes belandden in een grote doos in de berging, andere projecten vroegen om aandacht. Maar afstand nemen is altijd goed. Om daarna ineens met een glasheldere blik verder te gaan.

Want ik denk dat je in dit lied het woord "huis" kunt zien als een metafoor voor lichaam, voor het stoffelijk omhulsel waarin je "ik" woont. En dus moest het figuurtje zelf van glas worden. En - nog zo'n inzicht - het lied is een gesprek tussen twee zielen die zich willen verbinden. Er zit zoveel tederheid in dit lied! Dus ja, het moesten twee figuurtjes worden. Communicatie, contact, verbinding zoekend. In al hun kwetsbaarheid.

En zo ontstonden deze liefjes. Om de intimiteit van het tafereeltje te versterken heb ik ze op een zacht plateautje gezet. Toch een soort huis, een thuis, de veiligheid van een eigen wereld. Jij en ik. Zo helder als glas.