Regelmatig teken ik op woensdagavond naar levend model bij Paul Faber, een inloopatelier in Amsterdam-Noord, waar je vrij kunt werken met eigen materiaal. De modellen zijn zeer divers en hebben meestal een dans- of theaterachtergrond. Meestal beginnen we met vier korte poses van 5 minuten om los te komen. Daarna worden de standen iets langer, zo'n 10 à 15 minuten. 

Die tekensessies zijn mijn etudes voor het beeldhouwen. Het helpt me bij het aftasten van nieuwe ideeën voor nieuwe beelden en het bestuderen van vorm en anatomie. Vaak is het enorm ploeteren en zoeken, maar de concentratie tijdens het tekenen doet me altijd goed. Het voelt als een Zen-meditatie, je bent even volledig in het nu en na zo'n avond is mijn geest weer rustig en 'schoon'.

Op zo'n modeltekenavond ontstaan meestal zo'n 10 tekeningen. Een flink aantal kunnen direct de prullenbak in, een enkele mag blijven. Verder doe ik er weinig mee. Ze belanden in grote mappen en een enkeling hang ik op in mijn atelier om nog even op door te pruttelen. Het is vooral een studie in leren kijken.

Volgende week ga ik een masterclass doen bij Eddy Roos en zijn dochter Noëlla Roos: "Living Anatomy" in Noord Groningen. Een hele week tekenen naar bewegend model met een danser uit Bali. Zin in!