Wekelijks teken ik naar levend model bij het Westerdok, een inloopatelier in Amsterdam waar je vrij kunt werken met eigen materiaal. Altijd goede modellen en meestal korte standen van 10 à 15 minuten. Die tekensessies zijn mijn ‘vocalises’, maar dan voor het beeldhouwen. Het helpt me bij het aftasten van nieuwe ideeën voor nieuwe beelden en het bestuderen van vorm en anatomie.

De afgelopen periode heb ik afwisselend gewerkt met een uitwasbaar sanguine pennetje, pastelkrijt, aquarelverf, Siberisch krijt, uitwasbaar aquarelkrijt en houtskool. Vaak is het enorm ploeteren en zoeken, maar de concentratie tijdens het tekenen doet me altijd goed. Het voelt als een Zen-meditatie, je bent even volledig in het nu en na zo'n avond is m'n geest weer rustig en 'schoon'.

Op zo'n modeltekenavond ontstaan meestal zo'n 10 tekeningen, een flink aantal kunnen direct naar de prullenbak. Maar deze mochten blijven. Verder doe ik er weinig mee, ze belanden in grote mappen en een enkeling hang ik op in mijn atelier om nog even op door te pruttelen. Het is vooral een studie in leren kijken.
Het oog van een musicus. Want op zo'n avond hoor ik de meest wonderbaarlijke muziekjes langskomen. En als er dan ineens een bekende klassieke aria door de speakers schalt, dan is het gebeurd. Weg concentratie. Dan floept al mijn aandacht volledig naar de muziek en ben ik er helemaal uit.

Geeft niet, het oor wil ook wat.


 

 

Reageer op dit bericht