Vele Zwollenaren moeten gedacht hebben: 'Wat doet onze Peperbus ineens vreemd'. Het carillon van deze beroemde Zwolse toren speelde die dag uitsluitend flarden en zweeg daarna weer even. 

Degene die dat op haar geweten had was blokfluitiste Saskia Coolen. Zij speelde namelijk bij het kunstwerk 'Ode aan de Peperbus' tijdens de opening van mijn expositie in de tuin van het Stedelijk Museum. Als een rattenvangster van Hamelen lokte zij alle museumbezoekers en genodigden naar de tuin en speelde daar, samen met de beiaardier van de Peperbus, het stuk Batali van Jacob van Eyck, de blokfluitist, beiaardier en klokkendeskundige uit de Gouden Eeuw. Een echte klassieke 'battle', want de klokken en fluit boksen in dit stuk voortdurend tegen elkaar op. 

Eerder die week hadden conservator Aranka Wijnbeek en ik de stadsmuur van de binnentuin van het museum bekleedt met 55 oren. Een ode aan de Peperbus, voor elke klok een oor. Het was een pittige klus, maar voor de medewerkers van het museum was geen oor teveel. Het weer was goed en ze klommen graag trapje op trapje af met boormachine en slagpennen. En ook beiaardier Roy Kroese moest eraan geloven. Bij zijn klim naar boven moest hij een aantal oren meenemen om te bevestigen aan de balustrade van de toren. 

En zo kon het feest beginnen. Saskia en Roy speelden vraag en antwoord, een dialoog tussen toren en museumtuin. En de nietsvermoedende winkelende Zwollenaren spitsten hun oren. 

 

 

Titel: Ode aan de Peperbus

Materiaal: gietsteen en kunsthars

Locatie: Stedelijk Museum Zwolle

Oplage: unica

Jaar: 2009